#Logowanie Rejestracja
Sufit podwieszany w kuchni a wentylacja.


19-12-2016, 10:31 #11
mapiet Dużo pisze
****
Status: Offline Liczba postów:473 Liczba wątków:4 Dołączył:04-10-2015 Reputacja: 5
(18-12-2016, 16:52)przemo49a napisał(a):  Elas74 mógłbyś jeszcze raz wrzucić zdjęcie? tamto wygasło a nie bardzo mogę sobie wyobrazić twoją przeróbkę. Co do sufitu i wentylacji również mam problem oraz gorącą prośbę o pomoc. Podwieszam w kuchni sufit na 15 cm i chciałem do okapu zamontować rury wentylacyjne przy samym suficie i w miejscu gdzie jest dziura do komina zastosować kolanko pionowo w dół na kilkanaście cm i dopiero podłączyć do komina. Tu moje pytania, powietrze jest zaciągane do góry i czy zastosowanie na krótkim odcinku rury w dół nie spowoduje, że nie będzie ciągu? Zależy mi aby rurę schować w suficie więc nie jestem w stanie rury położyć w poziomie bądź z lekkim skosem do góry. W ZAŁĄCZNIKU wysyłam zdjęcie o co mi chodzi.Mieszkanie jest na parterze i zastanawiam się czy tak długi komin który idzie przez cały budynek nie zassie tego powietrza? Jak Wy poradziliście sobie z tym tematem? 
Co Ty kombinujesz?!?! Nie mieszaj okapu z rurami wentylacyjnymi. Oba przewody muszą być drożne. Okap podłączasz do 'dziury' z pomarańczowo-czarnym zaworem zwrotnym. Do 'dziury' z białą kratką (wentylacja mechaniczna) nic nie podłączasz!
Oba przewody możesz przedłużyć i wyprowadzić w innym miejscu kuchni. Myślę że mały kawałek rury skierowanej 'w dół' nie będzie problemem dla ciągu.

19-12-2016, 17:52 #12
kamilos Dużo pisze
****
Status: Offline Liczba postów:397 Liczba wątków:6 Dołączył:10-09-2014 Reputacja: 8
Później się człowiek dziwi, że gotuje ziemniaki, a w powietrzu się unosi zapach kuchni świata.  Duży uśmiech

20-12-2016, 23:07 #13
przemo49a Nowy
**
Status: Offline Liczba postów:18 Liczba wątków:2 Dołączył:25-02-2016 Reputacja: 2
O matko  Panowie spokojnie. Nie zamierzałem podłączać okapu do mechanicznej wentylacji - w życiu bym na to nie wpadł Uśmiech. Na obrazku może się wydawać, że rura przechodzi przez wentylację ale musiałem tak to narysować bo nie widać by było kolanka i tego załamania. Kolanko chcę tak naprawdę zastosować już przy samej ścianie. Mimo wszystko dzięki za czujność. Mówicie, że małe obniżenie się o około 20cm nie powinno spowodować zatoru i macie chyba racje. Robiłem mały test tego ciągu grawitacyjnego i kartkę A4 nieźle przyciąga a płomień zapalniczkiprawie gaśnie od ssania

22-12-2016, 16:14 #14
Elas74 master of puppets
****
Status: Offline Liczba postów:263 Liczba wątków:7 Dołączył:25-05-2015 Reputacja: 20
(18-12-2016, 16:52)przemo49a napisał(a):  Elas74 mógłbyś jeszcze raz wrzucić zdjęcie? tamto wygasło a nie bardzo mogę sobie wyobrazić twoją przeróbkę. 


Za 2 godziny będę w domu to wrzucę kilka zdjęć.

Poniżej zdjęcia.
Tutaj widać przewody więc mój plan podkucia ściany tak żeby schować kolanko się nie powiódl.
[Obrazek: 56710874b846.jpg]
[Obrazek: 80f9e47de8a1.jpg]
[Obrazek: 643a24380b2d.jpg]
[Obrazek: e645f2ee6116.jpg]
[Obrazek: 589eb2ca17b0.jpg]
Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-12-2016, 20:45 przez Elas74.

22-12-2016, 22:47 #15
przemo49a Nowy
**
Status: Offline Liczba postów:18 Liczba wątków:2 Dołączył:25-02-2016 Reputacja: 2
Ja w sumie zrobiłem coś takiego. Na łączeniach sylikon + taśma. Pozostało podwiesić sufit. Zastosowałem rury 120x60 ale Elas74 widzę, że zaszalał z rozmiarem - nie wiem czy jest taka potrzeba
Ten post był ostatnio modyfikowany: 22-12-2016, 22:50 przez przemo49a.


Załączone pliki Miniatury
   

23-12-2016, 07:52 #16
Elas74 master of puppets
****
Status: Offline Liczba postów:263 Liczba wątków:7 Dołączył:25-05-2015 Reputacja: 20
(22-12-2016, 22:47)przemo49a napisał(a):  Ja w sumie zrobiłem coś takiego. Na łączeniach sylikon + taśma. Pozostało podwiesić sufit. Zastosowałem rury 120x60 ale Elas74 widzę, że zaszalał z rozmiarem - nie wiem czy jest taka potrzeba

Jak przekrój prostokąta odpowiada przekrojowi koła to nie ma potrzeby . Ja w sumie żałowałem że zwykłej spiro nie dałem.






Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości