#Logowanie Rejestracja
Sufit podwieszany w kuchni a wentylacja.


17-03-2016, 21:50 #1
Elas74 master of puppets
****
Status: Offline Liczba postów:263 Liczba wątków:7 Dołączył:25-05-2015 Reputacja: 20
Mam pytanie, zaczynam robić sufit w kuchni i obniżam go około 11 cm. Wszystko fajnie ale wentylacja jest dużo niżej. Mógłbym koło wentylacji opuścić więcej ale wizualnie odbiegnie to od tego co bym chciał uzyskać.

Jak sobie z tym poradziliście? Możecie wrzucić jakieś fotki?

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Ten post był ostatnio modyfikowany: 17-03-2016, 21:51 przez Elas74.

18-03-2016, 01:00 #2
kamilos Dużo pisze
****
Status: Offline Liczba postów:394 Liczba wątków:6 Dołączył:10-09-2014 Reputacja: 6
Z tego co się orientuję, można zmienić położenie otworu wentylacyjnego góra / dół. Takie rozwiązanie, jako jedno z kilku, proponowali mi fachowcy, którzy u mnie podwieszali sufit w łazience. Też wyszło u mnie ok. 11 cm, ale ostatecznie wybrałem rozwiązanie bez ingerencji w komin wentylacyjny.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

18-03-2016, 06:29 #3
Elas74 master of puppets
****
Status: Offline Liczba postów:263 Liczba wątków:7 Dołączył:25-05-2015 Reputacja: 20
A szczegółów nie znasz więcej? Część betonową mogę potraktować przecinakiem i młotkiem ale co z metalową rurą w środku? W mieszkaniu u kolegi ekipa remontowa wyrżnęła na hama dziurę w rurze wyżej i w dziurę wystawili spiro. Chciałbym to zrobić bardziej subtelnie.


@kamilos czyli masz tam "schodek" zrobiony?

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

18-03-2016, 07:43 #4
kamilos Dużo pisze
****
Status: Offline Liczba postów:394 Liczba wątków:6 Dołączył:10-09-2014 Reputacja: 6
Nie wiem jak to dokładnie miałoby wyglądać, jeśli chodzi o przeniesienie otworu, ale chyba "subtelnie" tego się nie da zrobić. Z tego chyba też powodu zrezygnowałem ostatecznie z przenoszenia tego otworu.

U mnie wyszło to tak:
[Obrazek: lazienka%202a.JPG]

18-03-2016, 08:00 #5
Elas74 master of puppets
****
Status: Offline Liczba postów:263 Liczba wątków:7 Dołączył:25-05-2015 Reputacja: 20
tyle że to łazienka a tej jeszcze nie zacząłem Uśmiech. Ale przyda się jak zacznę.
W kuchni tego nie zastosuję bo na tej ścianie gdzie jest wentylacja nie robię kasety podwieszonej.
U mnie kaseta będzie w kształcie L i na ścianę z wentylacją zachodzi jeden bok L-ki. ZłyCiężko napisać zrobię fotkę i wrzucę to będzie wiadomo o co chodzi.

18-03-2016, 08:02 #6
kamilos Dużo pisze
****
Status: Offline Liczba postów:394 Liczba wątków:6 Dołączył:10-09-2014 Reputacja: 6
Rozumiem o co chodzi Uśmiech Ja w kuchni nie robiłem podwieszenia w ogóle.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

18-03-2016, 11:24 #7
Grzesiek Użytkownik
***
Status: Offline Liczba postów:170 Liczba wątków:3 Dołączył:24-06-2015 Reputacja: 5
@Elas74 Przesunięcie otworu wentylacji o tyle cm jest bardzo problematyczne. Po 1 nie ruszysz kominu wentylacyjnego, czyli metalowe rury w środku, po drugie jak zmienisz położenie kratki będziesz miał mniejszy ciąg i jeśli chcesz aby odbiory kominiarskie przebiegły bez problemów to max. co możesz zrobić to jakieś 5 cm. Ludzie robią różne "rzeźby" a później się wszyscy dziwią czemu wentylacja grawitacyjna nie działa tj powinna.

18-03-2016, 13:00 #8
piterro86 Użytkownik
***
Status: Offline Liczba postów:70 Liczba wątków:2 Dołączył:28-10-2014 Reputacja: 2
Z tego co wiem to mamy wentylacje mechaniczną nie grawitacyjną... Bynajmniej ja w klatce 2EA taka posiadam.
Co do rzeźby to już się nie wypowiadam, ja w łazience zmniejszałem delikatnie wyciąg i jest OK.

18-03-2016, 19:15 #9
Elas74 master of puppets
****
Status: Offline Liczba postów:263 Liczba wątków:7 Dołączył:25-05-2015 Reputacja: 20
Niestety nad kanałami idą przewody do skrzynki z bezpiecznikami więc mimo chęci nie jestem w stanie podkuć na tyle żeby schować kolanko i wyjść z rurą wyżej.

Dlatego też musiałem zrobić schodek.
Od czoła dam oryginalną kratkę do wentylacji "z mechanizmem" a rurę spiro do okapu już na spokojnie puszczę w suficie.

[Obrazek: 3942bf0fecab.jpg]

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-03-2016, 19:19 przez Elas74.

18-12-2016, 16:52 #10
przemo49a Nowy
**
Status: Offline Liczba postów:18 Liczba wątków:2 Dołączył:25-02-2016 Reputacja: 2
Elas74 mógłbyś jeszcze raz wrzucić zdjęcie? tamto wygasło a nie bardzo mogę sobie wyobrazić twoją przeróbkę. Co do sufitu i wentylacji również mam problem oraz gorącą prośbę o pomoc. Podwieszam w kuchni sufit na 15 cm i chciałem do okapu zamontować rury wentylacyjne przy samym suficie i w miejscu gdzie jest dziura do komina zastosować kolanko pionowo w dół na kilkanaście cm i dopiero podłączyć do komina. Tu moje pytania, powietrze jest zaciągane do góry i czy zastosowanie na krótkim odcinku rury w dół nie spowoduje, że nie będzie ciągu? Zależy mi aby rurę schować w suficie więc nie jestem w stanie rury położyć w poziomie bądź z lekkim skosem do góry. W ZAŁĄCZNIKU wysyłam zdjęcie o co mi chodzi.Mieszkanie jest na parterze i zastanawiam się czy tak długi komin który idzie przez cały budynek nie zassie tego powietrza? Jak Wy poradziliście sobie z tym tematem? 
Ten post był ostatnio modyfikowany: 18-12-2016, 16:53 przez przemo49a.


Załączone pliki Miniatury
   






Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości