#Logowanie Rejestracja
skrzynka telewizyjno-telefonowo-internetowa TSM


08-12-2015, 13:51 #21
Łukasz Użytkownik
***
Status: Offline Liczba postów:155 Liczba wątków:1 Dołączył:13-11-2014 Reputacja: 1
tak, są np telewizory, które nie mają bezprzewodowej karty sieciowej, wtedy pracują po kablu. bądź jakiekolwiek inne urządzenie klienckie będzie miało możliwość pracy po kablu bądź wifi

edit: Elas74 dzięki za wyjaśnienie Uśmiech
Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-12-2015, 14:08 przez Łukasz.

08-12-2015, 14:55 #22
Michał.B Dużo pisze
****
Status: Offline Liczba postów:421 Liczba wątków:11 Dołączył:17-06-2015 Reputacja: 15
(08-12-2015, 12:10)koczis napisał(a):  Niektorym skrzynka drewniana nie wystarczy (trzeba brać pod uwagę ze musi tez byc odprowadzone cieplo, a drewno nie jest w tym przypadku super materiałem).
Poza tym patrząc przyszlosciowo, patchpanel zamontowany mam gdyż do każdego pokoju ciągnałem skrętkę, bo nie wiadomo co w przyszłości będzie się działo i spodziewam się sporej ilosci sieci bezprzewodowych w sąsiedztwie a co po kablu to po kablu.

NA temat przyszłościowo - teść się ze mnie śmiał jak ciągnąłem sobie kable do systemu audio naokoło salonu oraz do audio i HDMI pod rzutnik naokoło sypialni bo nie zdążę się obejrzeć a wszystko będzie bezprzewodowo - sam jak budował dom 15 lat temu to do każdego pokoju ciągnął kabel TV i telefoniczny (a szeregowiec ma 4 kondygnacje więc się trochę narobił ;] ) a teraz jest to niepotrzebne.
To prawda że co po kablu to po kablu ale nie unikniemy sygnałów bezprzewodowych które są niekorzystne szczególnie dla panów, więc i tak nie będzie już niedługo kabli i tak. Tylko te zasilające zostaną jeszcze jakiś czas bo już w ogóle nie mielibyśmy dzieci przez indukowane pole elektromagnetyczne.

C/K7

08-12-2015, 15:04 #23
koczis !
***
Status: Offline Liczba postów:216 Liczba wątków:1 Dołączył:12-05-2014 Reputacja: 3
Hej Michał, oczywiscie w przyszłosci będzie to inaczej wyglądać. Może doczekamy się 16x16 MIMO w 5G na dwudziestu GHz...
Jednak im więcej urządzeń w sąsiedztwie tym z sygnałem gorzej. Juz widzę to po obecnym mieszkaniu ze na 2,4GHz nie idzie znalezc wolnego kanału. Z kablami nie ma tego problemu, a GBit ethernet przyda mi sie przy archiwizowaniu danych we własnej sieci podczas gdy po WiFi może to być udręką.

16-02-2016, 08:16 #24
wojtekw Nowy
**
Status: Offline Liczba postów:6 Liczba wątków:0 Dołączył:11-02-2016 Reputacja: 0
Witam, napotkałem na mały kłopot. Mój magik od remontu zgubił w mieszkaniu światłowód. Powinien być w przedpokoju, jednak majster stwierdził, że skrzynka jest niepotrzebna, założył puszkę kable wszystkie prócz światłowodu wypuścił. Wyprułem puszkę - kabla nie ma. Ma ktoś jakiś pomysł na rozwiązanie tego problemu?

16-02-2016, 08:22 #25
MacCK1 Dużo pisze
****
Status: Offline Liczba postów:250 Liczba wątków:5 Dołączył:28-08-2015 Reputacja: 6
w mieszkaniach chyba nie ma światłowodu. Jest zwykła skrętka (kabel sieciowy) Rj45. Przynajmniej u mnie tak jest.
Wiec jeśli wyprowadził Ci RJ45 to masz wszystko co potrzeba do neta.

16-02-2016, 08:25 #26
wojtekw Nowy
**
Status: Offline Liczba postów:6 Liczba wątków:0 Dołączył:11-02-2016 Reputacja: 0
Właśnie nie do końca. Był technik z Fina media, żeby podłączyć usługi. Szukał, szukał i w końcu stwierdził że nie ma kabla w przedpokoju który powinien być - tam jest podłączany router i stamtąd do salonu w ścianie jest już skrętka żeby podpiąć dekoder, ale tego najważniejszego kabla w przedpokoju nie ma.

16-02-2016, 09:08 #27
MacCK1 Dużo pisze
****
Status: Offline Liczba postów:250 Liczba wątków:5 Dołączył:28-08-2015 Reputacja: 6
a to ciekawe. u mnie na pewno jest tylko RJ45. Koleś przyszedł. Coś poklikał u siebie na kompie, wpięliśmy kabel pod złącze WAN w ruterze (niebieskie) i wszystko śmiga (przez LAN i WiFi)

16-02-2016, 09:25 #28
koczis !
***
Status: Offline Liczba postów:216 Liczba wątków:1 Dołączył:12-05-2014 Reputacja: 3
Dziwne, u mnie światłowód jest (niezarobiony). Jak dzwoniłem do finemedia to wlasnie wykorzystują to medium do interenetu. Nie wiem natomiast jak z moico, moze oni normalnie po skrętce świadczą swoje usługi.

16-02-2016, 09:45 #29
Adamigo MasteR
******
Status: Offline Liczba postów:700 Liczba wątków:14 Dołączył:25-05-2015 Reputacja: 19
Ja mam moico na skretce rj 45 i mam tez swiatlowod.
Znajac fachowców pewnie wycioł w pień. Bo po co ci cos takiego....

Wysłane z mojego SM-T235 przy użyciu Tapatalka
Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-02-2016, 09:45 przez Adamigo.

16-02-2016, 09:45 #30
MacCK1 Dużo pisze
****
Status: Offline Liczba postów:250 Liczba wątków:5 Dołączył:28-08-2015 Reputacja: 6
a możesz zrobić zdjęcie jak wygląda Twój światłowód w skrzynce. Jak jest zarobiony?
czy to powinno wyglądać jakoś tak?
[Obrazek: 479,zlacze-swiatlowodowe-mu-sm,3.jpg]
Ten post był ostatnio modyfikowany: 16-02-2016, 09:59 przez MacCK1.






Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości