#Logowanie Rejestracja
skrzynka telewizyjno-telefonowo-internetowa TSM


08-12-2015, 09:11 #11
Elas74 master of puppets
****
Status: Offline Liczba postów:255 Liczba wątków:9 Dołączył:25-05-2015 Reputacja: 14
Kto mi powie o co chodzi z tymi kablami?

1. Szary sredni to skrętka CAT5 (jakby nie mogli już dac CAT6)
2. Biały gruby to jak rozumiem antenowy
3. Szary cienki to jakiś dwużyłowy

tylko o co chodzi?
Rozumiem że skrętka idzie ze skrzynki operatora do mieszkania. Ja przecinam ją u siebie i koniec ze skrzynki wpinam do routera od operatora na wejściu a drugi koniec idzie do gniazdka do pokoju.

Czy tak?
Z Antenowym tak samo?
A co z tym cienkim dwużyłowym? Co to jest?



[Obrazek: 0b687087f527.jpg]

08-12-2015, 09:23 #12
Grzesiek Użytkownik
***
Status: Offline Liczba postów:165 Liczba wątków:3 Dołączył:24-06-2015 Reputacja: 4
Ten "cienki" to światłowód. Jak przetniesz któryś z przewodów w skrzynce to w gniazdku nie będziesz miał sygnału, chyba że je rozdzielisz...

08-12-2015, 09:57 #13
Elas74 master of puppets
****
Status: Offline Liczba postów:255 Liczba wątków:9 Dołączył:25-05-2015 Reputacja: 14
czyli one w obecnej formie nie powinny być przecięte bo sygnał do mieszkania idzie "z piwnicy"?
Zamierzam dać tam patchpanel i dołożyć więcej gniazdek w pokojach więc bez cięcia się nie obejdzie.

08-12-2015, 10:12 #14
koczis !
***
Status: Offline Liczba postów:191 Liczba wątków:1 Dołączył:12-05-2014 Reputacja: 3
Hej,
Ja robiłem podobnie z tym ze nie mam u siebie pętli na skrętce tylko prosiłem o zakończenie kabla do skrzynki (nie do gniazd przy telewizorze jak to robią domyślnie, a pętle widzisz tylko w skrzynce).
U mnie rack 10' juz zawieszony, patchpanel zamontowany, przy okazji sprawdziłem że część instalacji LAN która mi wykonywali jest "pocrosowana", na szczęście na patchpanelu można sobie "przekrosować" wedle potrzeb.
swiatłowód i kable TV zostawiłem bez zmian.

08-12-2015, 10:24 #15
Łukasz Użytkownik
***
Status: Offline Liczba postów:155 Liczba wątków:1 Dołączył:13-11-2014 Reputacja: 1
możecie wyjaśnić co to i po co te racki i patchpanele? rozumiem, że to w tej skrzynce teletechnicznej montujecie, czy zamiast niej? Ja planuje tą skrzynkę zamienić na drewnianą, schować router i myślałem na tym zakończyć temat.

08-12-2015, 10:28 #16
marekwroc C
******
Status: Offline Liczba postów:433 Liczba wątków:12 Dołączył:29-10-2014 Reputacja: 13
sluchajcie, jest juz temat o tej skrzynce: http://osiedlegraniczna.wroclaw.pl/showt...p?tid=1046
kontynuujcie dyskusje w tym temacie, aby wszystko bylo w jednym.

08-12-2015, 11:34 #17
Elas74 master of puppets
****
Status: Offline Liczba postów:255 Liczba wątków:9 Dołączył:25-05-2015 Reputacja: 14
a to nie wiedziałem, dzięki. poczytam.

08-12-2015, 12:10 #18
koczis !
***
Status: Offline Liczba postów:191 Liczba wątków:1 Dołączył:12-05-2014 Reputacja: 3
Niektorym skrzynka drewniana nie wystarczy (trzeba brac pod uwage ze musi tez byc odprowadzone cieplo, a drewno nie jest w tym przypadku super materiałem).
Poza tym patrząc przyszlosciowo, patchpanel zamontowany mam gdyz do kazdego pokoju ciągnałem skrętkę, bo nie wiadomo co w przyszłosci będzie się działo i spodziewam się sporej ilosci sieci bezprzewodowych w sąsiedztwie a co po kablu to po kablu.

08-12-2015, 12:47 #19
Elas74 master of puppets
****
Status: Offline Liczba postów:255 Liczba wątków:9 Dołączył:25-05-2015 Reputacja: 14
(08-12-2015, 10:12)koczis napisał(a):  U mnie rack 10' juz zawieszony, patchpanel zamontowany

A jak z wymiarami szafy Rack 10? toc to jest chyba dużo większe niż zastana skrzynka? Docelowo chciałbym tam zmieścić patchpanel oraz router (antenkę wystawię poza szafkę).
Możesz podać jakiego pachpanela wsadziłeś do środka?

(08-12-2015, 10:24)Łukasz napisał(a):  możecie wyjaśnić co to i po co te racki i patchpanele? rozumiem, że to w tej skrzynce teletechnicznej montujecie, czy zamiast niej? Ja planuje tą skrzynkę zamienić na drewnianą, schować router i myślałem na tym zakończyć temat.

Patchpanel - do niego dołączasz kable idące z każdego gniazdka jakie sobie dorobisz (obecnie masz chyba jedno jak wszyscy). Kable z jednej strony są na stałe zarobione w pachpanelu a z drugiej masz gniazdka RJ45. Jak wsadzisz router to wystarczy Ci za pomocą kabla sieciowego z końcówkami połączyć gniazdo z routera z dowolnym gniazdem w patchpanelu i "póścić" internet np. tylko do kuchni. Sprawa wygodna i estetyczna. Gdybyś chciał wyeliminować patchpanel to musiałbyś na tych (dodatkowych) kablach jakie doprowadzisz do skrzynki pozarabiać wtyczki co w przypadku skrętki CAT7 może okazać się dość trudne. Google Ci podpowie jak to wygląda. Tyle że do zarabiania kabli w patchpanelu trzeba mieć przyrząd i robić to zgodnie ze schematem kolorów przewodów.
Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-12-2015, 12:53 przez Elas74.

08-12-2015, 13:44 #20
krzychol38 Stały bywalec
*****
Status: Offline Liczba postów:1,267 Liczba wątków:16 Dołączył:11-11-2014 Reputacja: 17
Ok, a czy pomysl by przy skrzynce zamontowac router i kabel ktory jest poprowadzony do salonu podlaczyc do routera jest jakims rozwiazaniem? Wtedy mam i wifi i po kablu do salonu, prawda to?






Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości