#Logowanie Rejestracja
skrzynka telewizyjno-telefonowo-internetowa TSM


07-07-2015, 11:19 #1
blumeen Nowy
**
Status: Offline Liczba postów:6 Liczba wątków:2 Dołączył:07-07-2015 Reputacja: 0
Cześć,

Może ktoś podesłać jak wygląda skrzynka, która na planach mieszkania oznaczona jest jako "TSM" (Wg. legendy jest to "Telekomunikacyjna skrzynka mieszkaniowa") i znajduje się w okolicach drzwi wejściowych do mieszkania.

Chodzi o to, że właśnie kupiłem mieszkanie w etapie F (ten co rośnie teraz) i będę zgłaszał zmiany lokatorskie. Nie wiem, czy to do tej skrzyneczki mam sobie wrzucić router, czy mam go postawić pod telewizorem i do biura (sypialni) ciągnąć kabel internetowy spod telewizora w okolice biurka itp.

Po prostu potrzebuję zobaczyć co jest wewnątrz TSM Uśmiech

07-07-2015, 13:21 #2
Łukasz Użytkownik
***
Status: Offline Liczba postów:155 Liczba wątków:1 Dołączył:13-11-2014 Reputacja: 1
w budynku C w tej skrzynce jest:

-przewód sygnałowy satelitarny - wyprowadzony do gniazda w salonie
-światłowód
-przewód sieciowy pod gniazdo RJ45 - wyprowadzony do gniazda w salonie
-przewód zasilający 230V
-pewnie też przewód do TV naziemnej - wyprowadzony do gniazda w salonie

Może coś pominąłem, ale skrzynka ta pozwala na zabudowe w niej sieci wifi, dzięki czemu nie trzeba plątać światłowodu po mieszkaniu. Dodatkowo możemy się wpiąć w pętle tych mediów i prowadzić je po pomieszczeniach tak jak to sobie wymarzymy.

13-07-2015, 14:18 #3
blumeen Nowy
**
Status: Offline Liczba postów:6 Liczba wątków:2 Dołączył:07-07-2015 Reputacja: 0
mimo wszystko przydałoby mi się jednak zdjęcie gotowej skrzyneczki. Istnieją naprawdę przeróżne wykonania a ja mam w stosunku do niej ambitne plany...

06-11-2015, 09:10 #4
marekwroc C
******
Status: Offline Liczba postów:463 Liczba wątków:16 Dołączył:29-10-2014 Reputacja: 13
niech mi ktos powie cos wiecej o tej skrzynce? otworzylem ją to mam tam petle roznych kabli. jak sie w ogole w nie wpinac? oczywiscie osobiscie tego robic nie bede gdyz nie mam wiedzy, ale jakies pojecie minimalne chce miec na wszelki wypadek Uśmiech

06-11-2015, 09:55 #5
Grzesiek Użytkownik
***
Status: Offline Liczba postów:171 Liczba wątków:3 Dołączył:24-06-2015 Reputacja: 5
Niestety ale musisz je przeciąć...Nie ma wyprowadzonych gotowych RJ'tek, są tylko pętle.
@blumeen jak wrzucisz router wi-fi do skrzynki to nieźle zmulisz zasięg sieci, skrzynka jest metalowa i nieźle tłumi Smutny

06-11-2015, 10:03 #6
Łukasz Użytkownik
***
Status: Offline Liczba postów:155 Liczba wątków:1 Dołączył:13-11-2014 Reputacja: 1
Zamykając router w metalowej skrzynce stworzy się klatka Faradaya Uśmiech w efekcie czego sygnał będzie szczątkowy. Można zdemontować tą skrzynkę, albo przynajmniej jej drzwiczki i zabezpieczyć w jakiś sposób przewody. Spora część osób zapewne planuje w tym miejscu szafę.

06-11-2015, 10:08 #7
Grzesiek Użytkownik
***
Status: Offline Liczba postów:171 Liczba wątków:3 Dołączył:24-06-2015 Reputacja: 5
Łukasz tak naprawdę jak byś się uparł to można tą skrzynkę zdemontować tylko, że kable będą Ci wisieć. Zbędny szmelc, który zajmuje tylko miejsce i powinien być na klatce Uśmiech

06-11-2015, 12:58 #8
MazikiAnia Nowy
**
Status: Offline Liczba postów:16 Liczba wątków:2 Dołączył:30-11-2013 Reputacja: 2
Ja swoją skrzynkę (budynek E) zdemontowałem, z kabla sieciowego zrobiłem gniazdko podtynkowe na przedpokoju, a pozostałe kable (antena, internet, światłowód) poszły pod tynk.

Może ktoś potrzebuje tą skrzyneczkę?? chętnie oddam bo zalega mi w piwnicy Uśmiech
Ten post był ostatnio modyfikowany: 06-11-2015, 12:59 przez MazikiAnia.

06-11-2015, 13:10 #9
Marek 1983 Nowy
**
Status: Offline Liczba postów:16 Liczba wątków:1 Dołączył:02-06-2015 Reputacja: 0
Grzesiek i Łukasz . Ja wrzuciłem router do skrzynki w ten sposób, że anteny routera wychodzą poza skrzynkęOczko 2 pieczenie na jednym ogniu (nie widać routera i nie zmula net poprzez "klatkę faradaya") całość oczywiście zabudowane szafą przesuwną Oczko

12-11-2015, 09:33 #10
Michal Zawrotniak Klatka 2C
**
Status: Offline Liczba postów:41 Liczba wątków:1 Dołączył:31-12-2014 Reputacja: 2
Tak jak pisali koledzy wczesniej - w budynku E (lub C wg. oficjalnej numeracji) skrzynka zamontowana jest tak, ze umozliwia "wyjecie" anten poza skrzynke, co nie bedzie powodowac tlumienia sygnalu WiFi.

W naszym mieszkaniu rozprowadzilem wlasnie z tej skrzynki na kazdy pokoj kabel sieciowy + TV, przecialem petle kabli i zalozylem rozdzielacz TV oraz router (rurki po lewej stronie doprowadzaja przewody do mieszkania ze skrzynek glownych, po prawej stronie biegna dalej do salonu, wiec nie ma problemu z podlaczeniem).
Niestety sygnalow Wifi jest bardzo duzo (kazdy ma przeciez router), wiec w okolicach balkonu (w mieszkaniu 3pok) sygnalu z routera praktycznie nie ma i nalezy go wzmocnic.

Edit:
Co do podlaczenia zlaczek RJ45 - na szczescie rozklad par jest wykonany prawidlowo (co nie zdaza sie zawsze) i zalozenie zlaczek zajmuje 5 min.
Marek, jesli masz ochote zrobie Ci to w ramach sasiedzkiej pomocy Oczko
Ten post był ostatnio modyfikowany: 12-11-2015, 09:37 przez Michal Zawrotniak.






Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek:
1 gości